logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2024-05-12

Betraktelse: Hjälparen kommer

I dagens text från Johannesevangeliet berättar Jesus om den helige Ande. Det är den sista kvällen tillsammans med lärjungarna. Jesus lovar att hjälparen ska komma och att det inte finns någon anledning att vara oroliga.

Detta är inte första gången Jesus undervisar om den helige Ande. Under en av högtiderna på hösten hade Jesus ställt sig upp och ropat:
Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten.” (Joh 7:38-39)

I nästa vers förtydligas att det var om Anden han talade (Joh 7:40).

Att Jesus talade dessa ord just på sista dagen under Sukkot, som också kallas Lövhyddohögtiden, är ingen slump. Under denna högtid fanns en ceremoni där man bar vatten från Siloamdammen till offeraltaret. Det skedde under jubel, glädje och dans. När man hällde upp vatten i bägaren hälldes det inte bara upp till kanten. Bägaren skulle flöda över så att vattnet utgöts och rann över! Vilken underbar bild på den helige Ande!

Sedan templet förstördes år 70 e.Kr har man inte kunnat genomföra denna ritual. Sukkot har firats varje år, men inte själva vattenceremonin. Det har varken funnits någon damm eller något tempel. År 2004 hittade man Siloamdammen i Jerusalem. Hösten 2014, under Sukkot, var första gången på nästan 2000 år man firade denna ceremoni. Vatten hämtades från Siloamdammen och hälldes ut på ett temporärt altare i närheten av västra muren.

Paulus skriver att högtiderna är skuggbilder av det som skulle komma (Kol 2:16-17). Det är fantastiskt hur högtiderna hjälper oss att förstå de bilder och uttryck som Jesus använder om den helige Ande!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter