logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Betraktelse: Genom död till liv

Påsknatten är natten mellan påskafton och påskdagen. I Johannes 20 läser vi hur Maria från Magdala går till graven tidigt den första veckodagen. Efter solnedgången på lördagskvällen, då sabbaten var över, hade kvinnorna köpt e välluktande kryddor. Än idag i Israel öppnar affärerna lördagskvällen och är öppna några timmar.

I lördagens text från Johannes kommer en detalj i vers 7 att gravduken som hade täckt Jesu huvud låg inte med de andra linnedukarna, utan var ihoprullad på ett ställe för sig. Detta är en detalj i ögonvittnesberättelsen som visar på orimligheten i att någon rövat bort kroppen (Matt 27:64). Varför i så fall ta sig tid att rulla av och vika ihop gravduken? Linneband och gravduk nämns även vid Lasarus begravning, se Joh 11:44.

Även i nästa vers (vers 8) finns en typisk ögonvittnesskildering där andre lärjungen [Johannes] hade kommit till graven först. Petrus var den äldste av lärjungarna och Johannes den yngste, och Johannes får med den detaljen att han springer snabbare än Petrus!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter