logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2026-04-04 (tidigare: 2023-04-08)

Betraktelse: Genom död till liv

Påsknatten är natten mellan påskafton och påskdagen. I texten från Lukas 23 läser vi hur några kvinnor förbereder sig för att gå till graven tidigt nästa morgon. Efter solnedgången på lördagskvällen, då sabbaten var över, köpte de välluktande kryddor. De ville slutföra det Josef och Nikodemus hade påbörjat och ge Jesus en fullständig judisk begravning, se Joh 19:38-42. Än idag i Israel öppnar affärerna lördagskvällen och är öppna några timmar. Bilden är från Yehuda-marknaden i Jerusalem.

I texten från Kolosserbrevet varnar Paulus för att inte bli tillfångatagen genom tom filosofi som bygger på mänskliga traditioner för i honom [Jesus] bor (är och förblir ständigt) hela Guds fullkomlighet i kroppslig form!

Stycket avslutas i vers 15 med korset som är en triumf! Det grekiska ordet för triumfera, "thriambeuo", beskriver den segersång en kung stämde upp i när han hade intagit en stad. Väl hemma i sin hemstad marscherar han runt i ett triumftåg. Den tillfångatagna fiendekungen går bakom i bojor, helt avklädd utan vapen. På samma sätt har Jesus segrat över djävulen och offentligt visat att han inte längre har någon makt över Jesus!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter