logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2026-03-15 (tidigare: 2023-03-19)

Betraktelse: Livets bröd

Det är en stor skillnad på hur man ser på bröd kring Medelhavet jämfört med dess roll i den svenska husmanskosten. I Sverige är bröd ofta ett valfritt tillägg medan det i Mellanöstern är den centrala delen i måltiden. I Bibeln används bröd synonymt med mat.

När Jesus säger att han är livets bröd så är han inte bara som en torr skiva bröd som vi ibland tar till måltiden. Han är huvudrätten - det som omsluter alla ingredienser och som allt annat i livet får rätta sig kring. Bilden visar en Falafel i ett pitabröd, en populär maträtt i Israel.

Få dofter ger ett sådant välbehag som nybakt bröd. Jesus är det färska dagliga brödet som är tänkt att ätas, inte bara titta och ligga på ett fat i skafferiet och bli gammalt. Det ska tuggas och sväljas, bara då kan det förvandlas till liv och energi i kroppen, hans kropp, Guds församling!

Det är den här bilden som Johannes målar upp i helgens text från Johannes kapitel sex. Jesus är brödet som har kommit ner från himlen. Den som äter detta bröd ska leva i evighet.

Ordet bröd på hebreiska är ”lechem”. Staden Betlehem (på hebreiska ”beth-lechem”) betyder ordagrant "brödhuset", det är ingen slump att Jesus som kallas "livets bröd" föds i staden som just heter brödhuset!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter