logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2027-05-17 (tidigare: 2024-05-20)

Betraktelse: Andens vind över världen

Än idag kan man se delar av den akvedukt Herodes den store byggde som ledde friskt bergsvatten 10 km från norr till staden vid Medelhavets kust. Det var i den här staden den romerska officeren Cornelius bodde. Han sökte Gud och fick verkligen bönesvar! Det är hit Petrus kommer på besök. Mitt under det att han talar får alla som är samlade i Cornelius hus uppleva Andens dop.

På samma sätt som naturligt vatten leddes till den här staden, fanns det en kanal med andligt levande vatten som också nådde fram till den här staden!

Händelsen kallas ibland "hedningarnas pingst" och liknar det som skedde bland judarna på pingstdagen, se Apg 2:1-4. Petrus gör den kopplingen när han senare återberättar händelsen i Jerusalem, se Apg 11:15.

Det som profeten Joel hade skrivit på 800-talet före Kristus går mer och mer i uppfyllelse. Guds Ande blir tillgänglig för alla människor utan hänsyn till ålder, kön eller ställning! (Joel 2:28-29)

I Apostlagärningarna får vi följa andens vind sprida sig från Jerusalem, de närmsta regionerna ända till jordens yttersta gräns!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter