logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2027-03-29 (tidigare: 2024-04-01)

Betraktelse: Möte med den uppståndne

På annandag påsk handlar evangelietexterna om de olika mötena med den uppståndne Jesus.

I texten från Lukas får vi handlar det om Emmausvandrarna. De är på väg på en tvåtimmars vandring nordväst från Jerusalem där de bor i byn Emmaus. Den ene av lärjungarna var Kleopas som är ett mansnamn, se vers 18. Den andre är okänd, och skulle kunna vara hans hustru. Kanske en av de Marior som var med vid korset när Jesus dog, se Joh 19:25.

I vers 17 frågar Jesus ”Vad är det ni diskuterar med varandra medan ni går här” Det grekiska ordet för diskuterar är - vad är det ni argumenterar för och emot? Det verkar som den ene lärjungen argumenterade för att Jesus var uppstånden medan den andre att det nog inte var så.

I vers 27 börjar Jesus med ett Bibelstudie från Moseböckerna vidare genom profeterna. Några av de passager som Jesus tog upp kan ha varit:
• 1 Mos 22 - Hur Isak var en förebild på Jesus. Abraham förde sin ende son Isak till Moria berg, som är samma plats som Jerusalem dit Fadern förde sin ende Son Jesus. Isak bar själv veden, Jesus bar korset; båda var i 30 års åldern; en bagge fastnade med huvudet i ett törnsnår och fick bli ett ställföreträdande offer, Jesus kröntes med en törnekrona och dog en ställföreträdande död för hela mänskligheten.
• 2 Mos 12 - Påskhögtiden instiftas. Klockan tre på eftermiddagen offrades det felfria ettårslammet, samma klockslag som Guds Lamm dog på korset.
• 3 Mos 16 - som talar om syndabocken som tog Israels skuld på sig och skickades ut i vildmarken.
• 4 Mos 21 - kopparormen i öknen, se Joh 3:14-16.
• 5 Mos 21:23 - där det sägs att förbannad är var och en som hängs upp på trä, se Gal 3:13-14.
• Jes 53 - Han var föraktad, förtrogen med lidande, genomborrad, bar våra överträdelser, lagd i en rik mans grav, osv.

Jesus tvingar ingen att följa honom. När de närmar sig byn Emmaus låtsas Jesus att han ska fortsätta, men de övertalar honom att stanna kvar. Under måltiden när Jesus bröt brödet öppnades deras ögon och de kände igen honom!

Direkt samma kväll beger de sig tillbaka till Jerusalem. De judiska högtiderna firas alltid mitt i månaden, då det är fullmåne. I månskenets ljus vandrade de två timmar tillbaka. I vers 13 anges att sträckan är 60 stadier. En stadie är omkring 180-200 meter (sträckan på en dåtida löparstadion). Totalt alltså en dryg mil.


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter