logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2026-08-23 (tidigare: 2023-08-27)

Betraktelse: Friheten i Kristus

Helgens tema är friheten i Kristus. I vår tid står den personliga friheten högt i kurs. Vi vill göra våra egna val och själva bestämma över våra liv vilket i grunden är något positivt och gott. Det finns dock ingen sann frihet utanför Kristus. På grund av vår köttsliga natur kommer vi i vår frihet att ändå vara slav under den här världen och dess herre. Lögn, girighet, synd, död är några av de ok som tynger ner, binder och förlamar. Det är bara i Kristus som vi kan få en verklig frihet.

I Matt 11:30 säger faktiskt Jesus att vi behöver gå in under hans ok för att uppleva friheten och livet, men det är ett milt, gott, behagligt ok. Bilden Jesus målar upp är ett ok som lades över två oxar som drog en plog eller vagn. Friheten i Kristus som oket ger innebär faktiskt tjänande, lydnad och underkastelse till den Gud som skapat oss.

Det var vanligt att man kopplade ihop ett yngre djur med en erfaren oxe. Jesus är den erfarna "dragaren" som tar den stora bördan på sig. Jesus inbjuder oss att inte själva slita och arbeta utan frivilligt gå in under hans ok, tjäna och lyda honom, och på så vis koppla ihop oss med honom.

I söndagens text från Markus 2 säger Jesus Sabbaten är till för och skapades för människan. Vi behöver en vilodag, men det var inte tänkt att vilodagen i sig skulle tillbes med rigorösa regler för vad man fick och inte fick göra.

Upprinnelsen till detta uttalande var att lärjungarna var hungriga på morgonen hade ryckt lite ax medan de gick igenom ett sädesfält vilket upprörde fariséerna. Enligt 5 Mos 23:25 är det inte olovligt att plocka ax på någon annans åker för att äta. Dock skedde detta på sabbaten och enligt den rabbinska tolkningen av lagen både skördade och tillredde lärjungarna mat vilket inte var tillåtet på vilodagen.

Jesus avslutar med att säga att han är Herre även över sabbaten. Är Kristus herre i vårt liv, då faller saker och ting på rätt plats. I parafrasen ”the Message på Svenska” formuleras Gal 5:1-6 så här:
”Kristus har befriat oss för att vi ska leva i frihet. Stå för det! Låt ingen förslava er igen. Hör vad jag säger: I samma ögonblick som någon av er underkastar sig omskärelsen eller något annat religiöst regelsystem, i samma ögonblick slösar ni bort Kristus dyrköpta frihetsgåva. Jag upprepar: Den som slår in på omskärelsens väg byter ett liv i frihet hos Kristus mot ett liv i slaveri under lagen. Jag anar att det inte var er avsikt, men så går det. Försöker man leva efter sina egna religiösa planer och projekt, då bryter man med Kristus och hoppar av allt det goda han skänker oss i sin nåd. Vi däremot väntar förtröstansfullt på en god relation med Anden. För när det gäller Kristus spelar varken den mest samvetsgranna religiositet eller likgiltighet för religiösa traditioner minsta roll. Det som däremot spelar roll är något som vi bär inom oss tro som tar sig uttryck i kärlek.”


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter