logo
Öppna i ny flik
Läs mer om högtiden

Datum:
2027-11-14 (tidigare: 2024-11-17)

Betraktelse: Vaksamhet och väntan

Vissa vägsträckor i USA består av milslånga raksträckor. På dessa sträckor finns skyltar som uppmanar föraren att ställa sig själv frågan om man håller på att somna, och i så fall stanna till vid nästa avfart.

Söndagens texter uppmanar oss att ställa samma fråga till vårt andliga liv, håller vi på och somnar till medan vi väntar på Jesu ankomst?

I Matteus kapitel 24-25 finns det femte av Jesu större tal i Matteus. Jesus sitter på Olivberget öster om Jerusalem och där han besvarar lärjungarnas frågor om hans andra återkomst och tidsålderns slut, se Matt 24:3.

Jesus berättar om olika tecken i naturen och världen. På samma sätt som man vet att det snart blir sommar när fikonträdet börjar knoppas, kan man förstå när tiden närmar sig. Samtidigt är han också tydlig med att ingen vet dagen och timmen då han kommer tillbaka, inte ens änglarna i himlen, inte ens Sonen - bara Fadern (Matt 24:36).

Jesus säger till lärjungarna att de måste vara vakna och beredda eftersom Människosonen kommer i en timme då ni inte väntar det. För att illustrera detta ger Jesus tre liknelser som alla handlar om tjänare som väntar på sin herres ankomst. Dessa riktas alltså till troende som väntar på Jesu återkomst.

Den första liknelsen handlar om en god och en ond tjänare (Matt 24:45-51). Budskapet är att vara sysselsatt med uppdraget!

Den andra, som ingår i söndagens texter, handlar om tio brudtärnor (Matt 25:1-13). Alla tio somnar, men fem var förberedda. I ett bröllop på Jesu tid sker först en juridisk del hemma hos brudens familj. Någon gång under kvällen kommer brudparet och alla inbjudna går till festlokalen. Det är mörkt och man behöver lampor. Några brudtärnor är inte förberedda och har inte tillräckligt med olja för hela vägen. På festkvällar som dessa hade affärerna öppet längre, så man kunde köpa mer olja. Liknelsen handlar om att vara andligt förberedd. Det går inte att leva på någon annans förberedelse, var och en är ansvarig för sitt eget andliga liv. Många olika förslag har kommit vad oljan står för - goda gärningar, tro, nåd, helig Ande. Inget av detta kan köpas, så det är vanskligt att allegorisera oljan (eller antalet brudtärnor för den delen), och det behövs inte heller för förståelsen.

Den tredje och sista liknelsen handlar om bra och dåligt förvaltarskap (Matt 25:14-30). Tre tjänare får talenter som de ska förvalta. På Gamla testamentets tid var en talent en viktenhet på omkring 30 kilo. På Jesu tid blev en talent också en valutaenhet. En silvertalent var värd sextusen denarer, och en guldtalent trettio gånger mer. En denar var en arbetares dagslön, så en talent motsvarade en stor summa pengar - lågt räknat omkring fem miljoner svenska kronor. Alla tre tjänarna var miljonärer, även den tjänaren som ”bara” fått en talent.

På något märkligt sätt har budskapet om Jesu återkomst - som ju är ett fantastiskt hopp - ibland skapat rädsla. Det är därför så fint att denna söndag också få läsa från söndagens psalm där David ställer frågan: "Vart kan jag gå från din Ande? Vart kan jag fly från ditt ansikte (din närvaro)?" (Ps 139:7)

Det är inte så att David vill fly från Guds närvaro, utan det är en hyllning till Guds kärlek och nåd som når överallt. Läser man de följande verserna ser man att det finns ingen plats som är för mörk eller djup där inte Guds kärlek kan nå in. Att man inte kan "fly" från Guds närvaro är inget skrämmande utan ett enormt löfte och uppmuntran för oss.

Låt oss inte slumra utan vara vakna. Låt oss vara sysselsatta med uppdraget och vara trogna förvaltare av Guds nåd!


Jonas Bergsten för kyrkoåretstexter